Socialtjänsten i din hemkommun är skyldig att ge dig akut stöd och skyddat boende om du är i behov av det. Under dagtid på vardagar kan du ringa till socialtjänsten i din kommun. Om du behöver akut hjälp på kvällar, helger och nätter ringer du istället din kommuns socialjour.
Socialtjänsten i Malmö svarar dygnet runt på telefonnummer 040-34 69 00.
Du får träffa en socialsekreterare, som ställer frågor till dig om våldet och bedömer hur allvarliga riskerna och hoten mot dig är. Socialtjänsten kan sedan föreslå och rekommendera skyddat boende. Ingen kommer att tvinga dig, det är frivilligt att flytta till skyddat boende.
Dina barn blir inte omhändertagna för att du söker skydd från våld. Att du söker skydd visar att du är en ansvarsfull förälder som vill skydda dina barn från våldet. Barn far väldigt illa av att uppleva våld i hemmet och det bästa du kan göra för dem är att lämna den våldsamma relationen.
Om det går: Ta med det viktigaste innan du lämnar din bostad. Det kan vara ID-handlingar, mediciner, bankkort och kanske ett särskilt gosedjur till barnen.
Om du vill polisanmäla kan socialtjänsten hjälpa dig med det, men det är inget krav för att du ska få skyddat boende. Du bestämmer själv om och när du vill polisanmäla.
Det skyddade boendet kan se olika ut. Det kan vara en egen lägenhet eller ett kollektivboende. Det kan vara en kvinnojour, en privat eller kommunal aktör som driver det skyddade boendet.
Tiden på skyddat boende kan variera från några dagar till några månader, ibland mer. Under din tid på skyddat boende har du rätt att få hjälp med det praktiska och stöd att bearbeta det du har varit med om.
Vi har inget skyddat boende, men vi finns här för dig om du vill ha stöd och råd inför kontakt med socialtjänsten.