Våld i ungas nära relationer
Under ungdomstiden skapar vi vår identitet och sociala färdigheter gentemot andra och oss själva. Ett våldsamt beteende som formas i tonåren riskerar att normaliseras, trappas upp och befästas. Samtidigt kan unga som utsätts för våld riskera att få sämre självkänsla, problematisk övergång till vuxenlivet och svårigheter i vuxna relationer.
Eftersom unga ofta har begränsade erfarenheter av kärleksrelationer är det inte alltid så lätt att veta vad som är hälsosamt i en relation eller hur en bra relation borde vara. Detta kan göra det svårt att identifiera våldet eller förstå utsattheten.
Har du funderingar kring din relation, tveka inte att kontakta oss.
Olika former av våld i en nära relation
Våld är alla handlingar som riktas mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker den andra personen. Våld kan även vara handlingar som får någon att göra något mot sin vilja eller att avstå att göra något som den vill göra. Du kan läsa mer om olika typer av våld här.
Svartsjuka är inte romantiskt
Det kan finnas en föreställning om att svartsjuka är romantiskt. Men det är inte romantiskt när svartsjukan innebär kontroll och våld. Läs mer om svartsjuka här och här.
Sexuella övergrepp
Sexuella övergrepp är alla handlingar av sexuell karaktär som någon gör eller får dig att göra mot din vilja, utan ditt samtycke. Mer information om sexuella övergrepp.
Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Då är du välkommen att kontakta oss för hjälp och stöd. Du som är 16 år eller äldre kan även få hjälp hos Traumamottagning Centrum för sexuell hälsa Malmö.
Samtycke – Sex ska vara frivilligt
Sex kräver samtycke, enligt svensk lag. Sedan 2018 har Sverige en ny sexualbrottslagstiftning, som brukar kallas Samtyckeslagen. Den innebär att allt sex som inte är frivilligt är brottsligt.